maanantai 19. marraskuuta 2012

Papupata

Ensimmäinen airedalemme Retu ei paljoa inahdellut soittimista tai tv:stä tuleville äänille, ulvomistakaan siltä ei kuullut lähes koskaan. Toinen airedalemme Rundi puolestaan ilmaisi laulutaitojaan pianoa, nokkahuilua, huuliharppua ja muita vastaavia soittimia säestäessään. Kipparin kohdalla huomasimme, että trendi on kasvava...

Voisiko koiramme olla enää vokaalisempi?

Kippari on erittäin kova poika juttelemaan. Siltä ei tarvitse paljoa kysellä, kun tulee vastaukseksi mahdollisesti ensin vinkunaa ja sen jälkeen perinteinen "waw-waw-waw". Höpöttelyt ovat Kipparille arkipäivää, ja välillä tuntuu, että sen suonissa virtaa tunnetusti äänekkäiden husky-koirien verta... Pari videota demonstraationa alla. :)

Vinkumista...
... ja sitten waw-waw-waw.

Mutta eihän se vielä mihinkään riitä. Vauhtiin päästyä on vaikea lopettaa, ja usein Kippari päättääkin juttelunsa lauluharjoituksiin. Sääli sinänsä, ettei herran lauluääni ole yhtä hurmaava kuin mitä kenties itse kuvitteleekaan. 

Niille, jotka ovat huolissaan Kipparin ulvomisen olevan mahdollisesti stressiperäistä tai aiheutuvan ikävistä äänistä korvissa:
Koiran ulvonnasta voidaan olla montaa mieltä ja ulvomistapojakin on monia – tapa ulvoa yksinäisyyttä tai pelkoa on täysin erilaista kuin mitä Kippari (tai jo edesmennyt Rundi) toteuttaa musiikkia kuullessaan. Kun karvakorva tulee vapaaehtoisesti toiselta puolelta taloa itse pianon viereen istumaan ja laulamaan, käyttäytyy normaalin iloisesti ja sekä ulvonnan aikana että päätteeksi heiluttaa häntäänsä vauhdikkaasti, ei kyse varmasti ole mistään ikävästä tunteesta. :) Erään teorian mukaan koirilla on oma herkkyysasteikkonsa, jonka yli menevät äänet saavat aikaan ulvomisrefleksin ilman mitään sen suurempaa ärsytystä korvissa ja toisilla koirilla kynnys on matalammalla kuin toisilla, joten tähän on luottaminen Kipparin kanssa. Mitenkään usein Kipparia ei sentään tieten tahtoen ulvoteta ja ulvominen pyritään pitämään minimissä silloinkin, jos ja kun koiruus sille tielle lähtee. Näitä tilanteita osuu kuitenkin niin usein kohdalle, että pari videota on joka tapauksessa saatu napattua – ja alla jälleen todistusaineistoa!

Laulamista...
...ja muuten vain ulvomista!

Kuten huomata saattaa, lopettaminen on hankalaa kun on kerran kurkkunsa avannut. :D Yleensä tehokkainta on olla hiljaa ja siirtyä muualle, mutta vaistomaisesti tulee rauhoiteltua koiraa varmuuden vuoksi ja yritettyä jonkinlaista harhauttamista.

Loppuun vielä kolmas huomio; Kippari tykkää myös erittäin paljon katsella koiravideoita YouTubesta! Tykkää se toki katsoa koiraohjelmia (piirretytkin käy...) telkkaristakin, mutta YouTube on varmempi valinta laajan tarjontansa kera. Näille videoille Kippari ei enää välttämättä ulise, mutta seuraa sen sijaan sitäkin intensiivisemmin. :)

YouTuben koiravideot kiinnostaa aina!

Hiljaisuudessa Ice Age 4 -leffaa korvat liikkuen tapittaen. :)

Tähän postaukseen osui ihan hirmuinen läjä videoita, mutta kuvilla olisi hieman vaikeaa demonstroida koiran vokalisointia... :D Ensi kerralla pysyttäydytään taas kuvissa... ehkä!

2 kommenttia:

  1. Hehe, mun tutun koira kattos kans just Ice Age 4:sta! :D Joku koirien leffa oikeen!

    VastaaPoista
  2. "kuolaa valuu!" :D t:retu

    VastaaPoista