sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Näyttelykehien karvaturri

Kippari on perheemme kolmantena airedalena ensimmäinen, jonka ulkonäkö saa säännöllisesti ihastelua ja kehuja tuttujen lisäksi täysin tuntemattomilta ihmisiltä, niin koiranulkoiluttajilta kuin myös ihan tavallisilta tallustelijoilta. Ja vaikkei ulkonäkö meille mitään sen kummoisempaa koirassa merkitsekään – luonne ja terveys kun ovat aina ykkösiä – alkaa sitä itsekin katsoa koiraansa aivan toisin silmin, kun sen ulkonäöstä saa useita kehuja päivässä viikosta toiseen.

Kippari on airedalenterrieriksi melkoisen iso uros, koon ylärajoille osuva, ja siksikin jo luontaisesti näyttävämmän näköinen kuin esimerkiksi edellinen airiksemme, joka oli kooltaan uroksen alarajoilla. Ja kun aikansa kuuntele ihmisten kehuja sekä huomaa paikkakunnalla järjestettävän virallisen koiranäyttelyn, pääsee meihinkin vähän näyttelykärpänen puraisemaan! Lähtökohtaisesti ajateltiin käydä vain yhdessä näyttelyssä – ilman mitään ennakko-odotuksia – kokeilemassa mitä meidän 'pikku-Kipparista' oikein mahdetaan tuumata.

Harjoittelua mätsäreissä

Ensimmäinen koiranäyttelymme osui kesäkuun 2012 alkuun, jota odotellessa Kipparia käytettiin yhteensä kolme kertaa trimmattavana ammattilaisen hoivissa. Ensimmäisen trimmikerran jälkeen Kippari kävi myös harjoittelemassa Match Showssa, josta tuloksena hieno BIS5! (Jaana Hakolan kuvia mätsäristä löytyy osoitteesta http://hurtta.1g.fi/kuvat/Koirat/2012/Match+Show,+Ehyt-areena+Halikko+5.5.2012/)

Varsinaisesta näyttelystä kehkeytyikin varsinainen yllätys - Kippari sijoittui PU3 saaden ensimmäisen SERTinsä! Vaikka osanotto oli vähäinen (5 urosta), ei suoritus ollut hullumpi ottaen huomioon sekä koiran että erityisesti handlerin kokemattomuuden – kehässä mentiin vähän bambina ajovaloissa molempien osalta. :)

Salon näyttelyn jälkeen pokaalin ja ruusukkeen kera!

9.6.2012 Salo, tuomari Juha Putkonen
"Erinomainen koko ja mittasuhteet. Erinomainen luusto. Hyvä pään pituus. Hyväasentoiset korvat. Lähes yhdensuuntaiset kallon ja kuonon linjat. Keskiruskeat silmät. Hyvä purenta. Hyvä kaula ja säkä. Hyvin kehittynyt rintakehä eturinta. Karva saisi olla karkeampaa. Hyvä väritys. Pieni valkoinen rintamerkki. Selän suuntaisesti kaareutunut häntä. Riittävästi kulmikkaat raajat. Rungossa vielä löysyyttä."
JUN-ERI JUK1 PU3 SERT

Seuraava näyttely olikin tässä vaiheessa jo varattu, sen verran innostuneita oltiin jo mätsärituloksista, saati sitten debyyttituloksista! Katastrofin ainekset olivat kuitenkin ilmassa, kun näyttelypäivänä satoi kaatamalla vettä ja meillä amatööreinä ei ollut teltan telttaa eikä kopin koppia. Kippari-reppana nökötti meidän kanssa kaatosateessa kehän alkamista odotellen eikä oleskelu kehässäkään ollut mitään muuta kuin surkuhupaisaa, minkä lisäksi tuomari sattui olemaan hyvin tarkka Kipparin aavistuksen ahtaasta kulmahampaasta. Lopputulos sai hetkeksi lannistumaan, mutta surkeutta ei kestänyt kauaakaan ja nyt teltan sekä kopin omistavana ei tälle näyttelyreissulle voi kuin nauraa. :D

Omaperäisessä sateensuojassa Kotkan arvostelua odotellessa!

16.6.2012 Kotka, tuomari Tuire Okkola
"Koon ylärajoilla oleva tänään hieman ilmavassa kunnossa esitetty uros, jonka pään linjat voisivat olla yhdensuuntaisemmat ja alaleuka leveämpi. Oikea alakulmahammas turhan tiukasti ikenessä. Kauttaaltaan vielä kapoinen. Tasapainoisesti kulmautunut. Kauniisti näyttelykunnostettu. Liikkuu tänään löysästi, eturaajojaan nostellen. Hampaan vuoksi palkintosija alenee."
JUN-H

Meidän oli tarkoitus päättää Kipparin nuoruuden näyttelyura Kotkan näyttelyyn, mutta lannistus piti saada pois hampaanvälistä kaivelemasta ja niinpä uusi näyttelypari varattiin peräkkäisille viikonlopuille Raisioon sekä Kouvolaan. Nämä toivat jälleen sitä uskoa sekä meidän hauveliin että omaan osaamiseen, vaikka rutkasti parannettavaa onkin tulevaisuuden näyttelykehiä varten. :) Raisiosta tuloksena EH ja tuomarilta toiveena odotetusti lisää kehitystä ja massaa, mutta tärkeimpänä ominaisuutena tässä päivässä oli kuitenkin kasvattajan ja Jilla-airiksen tapaaminen ensimmäistä kertaa sitten Kipparin muuttaessa meille 9kk iässä. :)

Harjoittelua ennen Raision näyttelyä

11.8.2012 Raisio, Liliane De Ridder Onghena
"16 months. Scissorsbite. Taller type. Needs more maturity in overall nature. Nice lenght at neck, narrow underjaw. Rather upright in shoulders. Needs to develope more body, more spring at ribs. Slighty sloping croup. Good rear angulations. Nice coat quality. Needs to improve in front. Needs more strenght in rear."
JUN-EH JUK2

Kouvolasta puolestaan vihdoin ERI, mutta SA jäi puuttumaan liikkeiden vuoksi. Tuomari oli erittäin tarkka ja huolellinen, juoksutti helteessä monta kertaa (LÄÄH) ja vingutteli katseen hakemiseksi pientä vinkulelua, jonka perään allekirjoittanut pelkäsi jo Herra Vinkulelu-fanin säntäävän... Kehuja tuli tuomarilta vielä erikseen arvosteluosion päätteeksi erinomaisesta koosta, hännästä ja turkinlaadusta! :)

Kippari trimmauspöydällä teltan suojissa

18.8.2012 Kouvola, Kimmo Mustonen
"Erinomainen tyyppi ja koko. Hyvä purenta. Oikealinjainen pää. Hyvät silmät ja korvat, tyypillinen ilme. Hyvä kaula, oikea ylälinja. Eturinta saa vielä voimistua. Riittävästi kulmautunut sekä edestä että takaa. Hyvä runko. Riittävä luusto. Erinomainen häntä. Oikea karvan laatu. Värityyppi ok. Liikkuu hieman ahtaasti takaa ja löysästi edestä. Hyvä askelpituus, erinomainen luonne ja esiintyminen."
JUN-ERI JUK2

Näiden myötä alkoi pienoinen tauko näyttelyissä, ja seuraaviin suunnataan vasta vuoden 2013 puolella. Hyvä pohja on nyt kuitenkin kasassa, eikä enää tarvitse jännittää kehässä esiintymistäkään. Täällä odotellaan jo lähes sormet syyhyten seuraavan 'kauden' alkua, sen verran kivalta tämä orastava näyttelyharrastus ainakin tässä amatöörien rennossa tunnelmassa tuntuu. :)


2 kommenttia:

  1. Tsemppiä ensi vuoden koitoksiin :)! T. Milja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, sitä tarvitaan! :D Te voisitte kans tulla Ryppänän kaa joskus Suomessa kokeilemaan meiän mukana, tai vaikka Saksassaki :)

      Poista